Kulinarny sezon letni w pełni. Świeże warzywa i sezonowe owoce kuszą na straganach swoimi soczystymi kolorami i dorodnym wyglądem. Czasem nie sposób się im oprzeć. O ile warzywa perfekcyjnie wpasowują się w letnią dietetyczna kuchnię, tak owoce już niestety nie. Mamy dla Was propozycję przygotowania dwóch ciast na bazie warzyw: marchwi i szpinaku. Smak warzyw w tych ciastach jest minimalnie wyczuwalny, a dzięki nim stają się one lekkie, nowatorskie i z pewnością swoim smakiem zaskoczą naszych gości.
Ciasto ze szpinakiem
Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy:
-
400 g mrożonego szpinaku
-
1 granat
-
2 łyżki cukru pudru
-
300 ml śmietany 30%
-
3 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 szklanka szklanka mąki krupczatki
-
1 szklanka mąki tortowej
-
3 duże jajka
-
250 g cukru
-
1 1/3 szklanki oleju
Kiedy już skomponujemy wszystkie składniki możemy zabrać się za pieczenie.
Zaczynamy od ciasta. W pierwszej kolejności powinniśmy rozmrozić nasz szpinak i wycisnąć go w dłoniach tak, aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach do momentu, kiedy cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy powoli olej do masy ciągle nie przerywając miksowania. Do ciasta dodajemy w kolejności przesiane oba rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie całość mieszamy. Na koniec dodajemy szpinak. Gotowe już ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto przez ok. godzinę w temperaturze 180C.
Masę do naszego ciasta przygotowujemy zaczynając od ubicia śmietanki na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Następnie z upieczonego już ciasta odcinamy górna jego część i rozdrabniamy ją na okruszki. Na ciasto wykładamy śmietankę, posypujemy okruszkami i całość dla lepszego efektu wizualnego posypujemy pestkami granatu.
Ciasto marchewkowe
Potrzebne składniki:
-
3 marchewki
-
odrobina bułki tartej
-
polewa czekoladowa do dekoracji
-
odrobina skórki pomarańczowej
-
kilka kropel aromatu migdałowego
-
opakowanie przyprawy do piernika
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
4 jajka
-
125 ml oleju
-
200 g cukru
-
340 g mąki
-
odrobina masła
W pierwszej kolejności ubijamy jajka z cukrem. Potem dodajemy oleju i dalej miksujemy. Do naszej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników dalej miksując aż do powstania jednolitej masy. Następnie dodajemy resztę składników ciągle mieszając. W kolejności najpierw po 1 łyżce, startej na małych oczkach marchewki, aromat migdałowy i odrobinę skórki pomarańczowej. Całość przelewamy do formy wysmarowanej wcześniej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Formę wkładamy do rozgrzanego do 175C piekarnika na ok. 50 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu, ciasto polewamy polewą czekoladową i czekamy aż zastygnie.