Tequila jest najbardziej znanym alkoholem wywodzącym się z Meksyku. Jej nazwa pochodzi od miasta Tequila, w którym zaczęto ją produkować. Sporządzana jest w dwóch głównych kategoriach, które różnią się procentową zawartością soku pochodzącego z niebieskiej agawy. Sprawdźmy zatem, jakie rodzaje tequili możemy spotkać na rynku.
Tequila 100% Agave
Ten rodzaj tequili zawsze zrobiony jest z 100% soku niebieskiej agawy i koniecznie musi być butelkowany na terenie Meksyku. Najczęściej spotykamy tego rodzaju Blanco, Reposado, lub Añejo, na których etykietach możemy odnaleźć oznaczenie „Tequila 100% de agave” lub „Tequila 100% puro de agave”.
Tequila Mixto
Mixto zrobione w Meksyku ma przynajmniej 60% soku z agawy niebieskiej. Pozostałe 40% fermentującego zacieru może pochodzić np. z cukru z trzciny cukrowej wymieszanej z wodą. Jeżeli tequila mixto nie jest butelkowana w USA, może zdarzyć się tak, że jej zawartość cukru z agawy spadnie, ale do poziomu nie mniejszego niż 51%.
Na etykietach ciężko znaleźć informacje, iż jest to tequila mixto. Jeżeli na butelce nie znajduje się napis: Tequila 100% Agave to możemy być pewni, że mamy do czynienia z tequilą mixto.
Ten rodzaj tequili dopuszcza 2 modyfikacje: koloryzacje karmelem oraz dodanie ekstraktu smakowego z dębu.
Tequila 100% Agave oraz tequila mixto to dwa główne rodzaje tego trunku, które dzieli się na następujące typy:
Blanco lub Silver
Jest to tradycyjna najbardziej znana tequila, która zapoczątkowała tą gałąź alkoholu. Butelkowana jest bezpośrednio po destylacji i jest przezroczysta, od tego jej nazwa. Odnaleźć w niej możemy wyraźny bukiet i smak agawy niebieskiej, a podawana jest zazwyczaj w ‘caballito’, które przypominają kieliszki do wódki. Jej smak jest bardzo mocny i wyraźny.
Oro lub Gold
Jest łagodniejsza w smaku tequilą od blanco ze względu na dodatki smakowe i barwniki, których celem jest złagodzenie ostrości alkoholu. Najpopularniejszym sposobem jest dodanie karmelu.
Reposado lub Rested
Również zrobione na bazie tequili blanco. Te natomiast trzyma się w tzw. „pipones”, dębowych beczkach min 2 miesiące do roku. Beczki te nadają Rested łagodnego smaku, przyjemnego bukietu i przyczyniają się do jego bladego koloru.
Añejo lub Aged
Ten rodzaj dojrzewa w beczułkach z białego dębu przez okres min 1 roku. Drewno dębowe wpływa zarówno na smak jak i na kolor tequili.
Reserva
Tequila Reserva jest alkoholem z najwyższej półki. Leżakuje ona nawet 8 lat zanim trafi na rynek. Warto zwrócić uwagę, że 8 lat w beczce w tak gorącym klimacie to naprawdę dużo.
Najlepsza tequila w Polsce
Jeśli chodzi o tequilę na polskim rynku, to zdecydowanie najpopularniejszą jest Sierra Reposado. Polscy konsumenci chętnie sięgają również po tequilę Olmeca, Sauza, Mezcal, Camino, Herradura.
Antybakteryjny żel do rąk AXG – 500ml
Cena – 36,99zł
Środek w postaci żelu doskonale rozprowadza się na dłoni, jest wydajny i skutecznie usuwa szerokie spektrum drobnoustrojów chorobotwórczych. Wykazuje działanie antybakteryjne i antywirusowe. Nie wymaga użycia wody, dzięki czemu możemy go użyć w każdych warunkach.