Kuchnia

Co zrobić z dyni – 5 pomysłów

co zrobić z dyni
Napisany przez dawkawiedzy

Dynię można wykorzystać w kuchni na wiele różnorodnych sposobów. Jest to produkt, który można upiec, usmażyć, ale też ugotować, czy też zrobić z niego przetwory lub zupę krem. Wszystko zależy od preferencji kulinarnych zainteresowanych osób, oto najciekawsze pomysły na wykorzystanie dyni we własnej kuchni.

Placuszki z dyni

Są idealną propozycją dla dorosłych i dzieci, dodać można do nich trochę cukru, ale też innych warzyw, np. brokułów, ale też różne owoce, np. jabłka, a dodatkowo pasują do nich też rodzynki. Placuszki można przygotować na wiele sposobów, wszystko zależy od gustu gospodyni i od indywidualnego smaku.

Ciasto dyniowe

Ciekawą opcją dla wielu osób będzie też ciasto dyniowe. Co najważniejsze przepis na ciasto dyniowe nie jest zbyt skomplikowany. Do takiego ciasta należy dodać jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, czekoladkę oraz mąkę ziemniaczaną. Po połączeniu składników i upieczeniu powstałej warstwy można spodziewać się pysznego ciasta dyniowego dla całej rodziny.

Przetwory z dyni

Wiele osób ceni sobie przetwory, można więc wykonać bez problemów różnorodne przetwory z dyni, które potem można przechowywać w piwnicy przez całą zimę. Mowa tutaj np. o dżemach i powidłach z dyni, które są popularne w wielu polskich domach i smakują niesamowicie.




Zupa krem z dyni

W wielu restauracjach dynia wykorzystywana jest pod postacią zupy krem, która jest bardzo pożywna. Oczywiście w tym przypadku należy wykorzystać blender, dzięki czemu uzyska się odpowiednią konsystencję i będzie można przyrządzić taką zupę dla przybyłych gości. Dodać można do niej różnorodne przyprawy, w zależności od potrzeb klientów. Z powodzeniem można ją także przygotować samodzielnie.

Omlety z dynią

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dlatego też warto, aby było ono syte. W takim przypadku ciekawym pomysłem mogą okazać się omlety z dynią. Dodać można do nich również trochę szpinaku lub brokuły, dynię należy oczywiście drobno pokroić, dodać można ją też do naleśników, jeśli ktoś lubi takie połączenia.

A może maseczka z dyni?

Dynia to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, dlatego doskonale sprawdzi się również w pielęgnacji ciała. Z jej miąższu możemy wykonać prostą i niezwykle zdrową maseczkę do twarzy. Jej najprostsza wersja to nic innego, jak puree z dyni (aby przygotować pure z dyni, włóż do piekarnika kawałki dyni i piecz je przez około 40 minut, aż staną się miękkie. Następnie wyjmij je z piekarnika i rozgnieć widelcem lub zbleduj na masę) z dodatkiem np. białka jaj lub łyżki jogurtu naturalnego. Taką maseczkę nakładamy na oczyszczoną skórę twarzy. Możemy ją również użyć w celu regeneracji skóry dłoni – działa kojąco, ściągająco i wygładzająco.




O autorze

dawkawiedzy

Zostaw komentarz