Wiosna to czas zwiększonej motywacji. W okresie tym obserwuje się nie tylko powrót do noworocznych postanowień, ale również ustanawianie nowych celów. Budząca się do życia przyroda to według badań, jeden z najlepszych motywatorów. Do najczęściej podejmowanych w owym okresie wyzwań, należy utrata masy ciała.
Kolorowy zawrót głowy- warzywa i owoce w natarciu
W początkowym okresie realizowania własnym postanowień, zazwyczaj stawiamy na zmianę sposobu odżywiania. Nasz stół wprost ugina się od różnego typu warzyw i owoców. Jednak nie zawsze prawidłowo je przygotowujemy. Smażone warzywa na patelnię postawić można po znaku równości od razu za hamburgerem. Ociekające tłuszczem warzywa oraz klejące się od miodu i słodzonych jogurtów warzywa to najgorsi wrogowie diety odchudzającej.
Jak jeść, aby schudnąć?
Po pierwsze, warto ustalić harmonogram spożywanych posiłków. Za optimum uznaje się 5 posiłków (3 główne i 2 przekąski), zjadanych w odstępach co 3 godziny zegarowe. Przed śniadaniem warto również wypić szklankę przegotowanej wody z plasterkiem cytryny oraz kawałkiem korzenia imbiru. Taka mieszanka pobudzi zaspany metabolizm do pracy.
Ponadto dieta powinna opierać się w głównej mierze na warzywach, owocach, a także pełnoziarnistych kaszach oraz nabiale (o ile jest on tolerowany). Bezwzględnie należy zrezygnować z alkoholu, jasnego pieczywa oraz wysoko przetworzonej żywności (np. słodycze, fast foody).
Bieganie, skakanie i kilogramów się pozbywanie
Nieodłącznym elementem każdej diety odchudzającej, powinna być również aktywność fizyczna. Pobudzany do pracy organizm, chętniej będzie korzystał z gromadzonych zapasów, czego efektem będzie utrata nadprogramowych kilogramów.
W początkowym okresie walki z nadwagą i otyłością, warto skonsultować swoje treningi z doświadczonym trenerem personalnym. Dostosowany do naszych potrzeb plan, pozwoli na efektywniejszą, a przede wszystkim zdrowszą utratę masy ciała.
Osoby borykające się z dużą ilością dodatkowych kilogramów, nie powinny w żadnym wypadku samodzielnie ustanawiać własnych programów treningowych. Zbyt duże obciążenie kolan może stać się przyczyną bolesnych i trudnych w leczeniu kontuzji stawów.
Naturalnie wspomaganie, nie tylko na ekranie- jak spalić tkankę tłuszczową?
Połączenie zmiany sposobu odżywiania oraz aktywności fizycznej stanowi około 75 % sukcesu. Za 25 % drogi do celu odpowiedzialne są tzw. naturalne spalacze tłuszczu. Do substancji tych zaliczyć można m.in związki znajdujące się w korzeniu imbiru, kurkumie, pieprzu kajeńskim, a także szafranie i zielonej herbacie.
Regularne spożywanie tego typu produktów nie tylko „podkręci” metabolizm, ale oczyści również organizm z toksyn. Na szczególną uwagę zasługuje zielona herbata z zawartymi w niej polifenolami. Substancje te są uznane za jedne z najsilniejszych antyoksydantów. Ich spożywanie nie tylko wzmaga usuwanie toksyn, ale wpływa również na toczące się w organizmie procesy immunologiczne.