Kuchnia

(Nie) do gara

gotowanie
Napisany przez dawkawiedzy

W kuchni jak w sztuce, niektóre połączenia nie należą do zbyt fortunnych. Chodzi tu zarówno o dobór składników jak i ich ogólny obraz wizualny. Dziś będzie więc o tym, czego do gara nie wrzucać. Przypadkowe połączenia składników pewnie nie raz pozwoliły wam na odkrywanie oryginalnych nowości w kuchni. Można w ten sposób stworzyć kulinarną poezję, ale też zdarza się, że nasz obiad nie będzie należał do udanych. Poniżej wyróżniliśmy kilka prostych reguł, które pozwolą uniknąć kulinarnych błędów.

Zasada 1


Nie mieszaj zielonego z czerwonym! Źle będą wyglądać miksowane brokuły lub groszek, czy szpinak z sosem/przecierem pomidorowym. Poza tym zielone i czerwone warzywa niekoniecznie współgrają ze sobą smakowo.  

Odnośnie groszku cukrowego należy dodatkowo pamiętać o jednej zasadzie– szybko się rozgotowuje, więc dodawajmy go zawsze pod koniec gotowania. Inaczej będzie ciapa, znaczy klapa.

 

Zasada 2


Warzywa są zdrowe, ale w przesadnych ilościach sprawią, że rosół będzie mętny.

Co za dużo – to niezdrowo. Sprawdza się to i w przypadku rosołu. Jeśli do garnka wrzucimy za dużo włoszczyzny, rosół nie tylko będzie mętny, ale też zbyt słodki w smaku.
Sposobem na udamy rosół jest umiar. Dla ładnego koloru polecamy zaś  dodanie kawałka zarumienionej cebuli lub dodania 2-3 grzybków (świeżych lub suszonych).

 

Zasada  3


Zioła podkręcają smak potraw. Jednak i tu ilości dodawanych przypraw powinny być ograniczone. Nie chcemy przecież zupy o smaku liścia laurowego, czy majeranku.






Zasada 4


Niezbyt wygodnym w gotowaniu połączeniem jest kapusta kiszona i ziemniak. Kwas zawarty w kapuście spowalnia proces gotowania dlatego warto pamiętać, by do kwaśnych zup dodawać podgotowane ziemniaki.



Zasada 5


Bo zupa była za słona… Nie u nas. Jeśli nawet zupa okaże się zbyt słona, wystarczy dodać do niej surowego ziemniaka. Ten wchłonie nadmiar soli z naszego dania i będzie po problemie.


Zasada 6

 

Ryże, makarony, kasze… Są świetnym dodatkiem do zup o ile nie są rozgotowane. Warto pamiętać, że jeśli zupa nie jest podawana natychmiast po ugotowaniu, wszystkie te dodatki dalej mają kontakt z wrzątkiem i miękną. Idealnym rozwiązaniem będzie w tym wypadku pozostawienie makaronu itp. al dente, skoro i tak dojdzie w zupie.

 

Zasada  7


Wielobarwna wiosna na talerzach jest bardzo wskazana. Nie bój się jednak monochromatycznych potraw. Spróbuj stworzyć zupę z warzyw w tej samej grupie kolorystycznej. Ładne dla oka są zielone kremy z brokułów, czy groszku, ale też czerwony barszcz, czy pomarańczowa zupa z dyni.

Gotowanie to dla nas prawdziwa przyjemność. Jeszcze większą satysfakcję mamy, gdy widzimy uśmiech na twarzach członków rodziny, którym nasza zupa wyjątkowo przypadła do gustu. Tych kilka wskazówek może ułatwić gotowanie i ustrzec przed popełnieniem kilku błędów. Jeśli posiadasz inne sprawdzone triki i chcesz się nimi podzielić – czekamy:)




O autorze

dawkawiedzy

Zostaw komentarz