Hobby i podróże

Wino porto. Co warto wiedzieć o tym rodzaju trunku

wino porto
Napisany przez dawkawiedzy

Wino porto jest winem portugalskim, które powstaje w najstarszym na świecie wydzielonym regionie winiarskim biegnącym wzdłuż rzeki Douro w północnej części tego kraju. Każda butelka tego trunku oznaczana jest specjalną banderolą potwierdzającą oryginalne miejsce pochodzenia. Co powinniśmy zatem wiedzieć o tym rodzaju wina?

Jak produkowane jest porto

Porto produkuje się w tak zwanych lagares, czyli otwartych granitowych kadziach. Robotnicy, którzy zbierają winogrona, najczęściej w rytm muzyki miażdżą owoce własnymi nogami. To jest tradycyjna metoda, którą stosuje się już jednak coraz rzadziej. Obecnie rezygnuje się powoli z „nożnej” obróbki, a grona fermentują się w tradycyjnych kadziach. W momencie, kiedy nastąpi już częściowa fermentacja, czyli połowa cukru zamieni się w alkohol, dolewana jest aguardente. Jest to mocny winiak, zawierający około 77% alkoholu. Dzięki temu zabiegowi fermentacja zostaje zatrzymana. W dalszej kolejności wino przetacza się  do stalowych pojemników, gdzie leżakuje całą zimę. Dopiero na wiosnę przelewa się je do beczek ze starego dębu.



 

Rodzaje porto

Czerwone porto dzieli się na wino ruby, które starzone jest w butelkach oraz na wino tawny starzone w beczkach. Wśród tego pierwszego rodzaju wyróżniamy m.in. vintage port, produkowane jedynie w najlepszych latach, single quinta port produkowane z pojedynczych parceli oraz „zwykłe” ruby, produkowane na ogół na rynek masowy.

W starych 500-litrowych beczkach starzone jest wino tawny, które odnaleźć możemy jako tawny 10-, 20-, 30- lub 40-letnie. Najczęściej jest to wino mieszane z różnych roczników. Znowu colheita to wino tawny pochodzące tylko z jednego rocznika.

Winem pośrednim, jednak częściej zaliczanym do ruby jest late bottled vintage, czyli porto dojrzewające przez ok. 4 do 6 lat w beczkach. Dopiero potem jest butelkowane.

Oprócz czerwonego wina porto powstają także porto białe oraz od niedawna spotkać możemy także porto różowe.

Smak wina porto

Porto najczęściej jest winem słodkim lub półsłodkim. Spowodowane jest to dolaniem wspomnianego wyżej aguardente. Porto typu ruby, szczególnie młode roczniki tego rodzaju wina, bogate są w taniny co powoduje, że ich smak zbliżony jest do typowego smaku czerwonego wina.

Tawny z kolei, przechowywane w beczkach, szybciej się utlenia. Z biegiem czasu wino to przybiera kolor bursztynowy i wyczuwalne są w nim aromaty kandyzowanych owoców, fig, karmelu, a nawet orzechów.

Białe porto w młodości jest lżejsze i tak naprawdę brakuje mu głębi czerwonego porto. Jednak potrafi być też zaskakująco wyrafinowanym winem, kiedy uda nam się trafić na zdecydowanie starszy rocznik. Wtedy możemy odnaleźć w nim aromaty zbliżone do tawny porto.



O autorze

dawkawiedzy

Zostaw komentarz