Czekolada to jedna z najbardziej lubianych przekąsek, która potrafi osłodzić nawet bardzo ponury dzień. I chociaż należy do jednych z najbardziej kalorycznych dań, to jedno jest pewne – przekąski z czekoladą mają moc poprawiania humoru. A ponieważ przygotowanie większości z nich nie zajmuje dużo czasu, to warto sięgnąć po sprawdzone przepisy. Oto kilka propozycji.
Fondue czekoladowe
Jedna z najszybszych przekąsek z czekoladą to czekoladowe fondue, które doskonale sprawdzi się na spotkanie z przyjaciółmi. Ze względu na zawartość alkoholu jest zalecane jedynie osobom dorosłym. Do jego przygotowania wystarczy 8 tabliczek czekolady (mlecznej lub gorzkiej – w zależności od upodobań), 1 szklanka słodkiej śmietanki oraz 2 łyżki rumu lub brandy. Pokruszoną czekoladę należy wrzucić do garnka. Podczas podgrzewania masy trzeba stopniowo dodawać śmietankę (aż do całkowitego roztopienia czekolady), a na sam koniec wlać alkohol. Tak przygotowaną przekąskę można podawać z owocami lub biszkoptami, które powinny być maczane w przygotowanym fondue.
Czekolada na gorąco
Chłodny i deszczowy wieczór można sobie osłodzić przepyszną czekoladą na gorąco. Do jej przygotowania potrzeba 120 g zagęszczonego mleka (słodzonego), 50 g gorzkiej czekolady oraz zwykłe mleko. Czekoladę trzeba roztopić w kąpieli wodnej, a podczas mieszania powoli dodawać zagęszczone mleko. Po uzyskaniu jednolitej masy należy dolać mleko – aż do uzyskania pożądanej gęstości. Czekolada na gorąco najlepiej smakuje z bitą śmietaną.
Banany w czekoladzie
Doskonała przekąska na rodzinne popołudnie to banany w czekoladzie, które przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Do ich przyrządzenia potrzeba zaledwie kilku składników – 5 bananów, 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 1 szklankę śmietany (30%), 2 łyżki cukru, 15 g cukru waniliowego oraz 2 łyżki soku z cytryny. Obrane i przekrojone wzdłuż banany należy skropić sokiem z cytryny, a następne polać roztopioną czekoladę. Ostatnim krokiem jest ubicie śmietany z cukrem oraz cukrem pudrem i wyłożenie jej na czekoladowe banany. Tak przyrządzoną przekąskę można podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Czekoladowa pianka
Szybka i smaczna przekąska z czekoladą, która posmakuje niemal każdemu to czekoladowa pianka. Do jej przygotowania potrzeba: 4 białka z jajek, 10 dag gorzkiej czekolady, 1 łyżkę kakao, 3 łyżki cukru, 3 łyżeczki żelatyny, 2 łyżki śmietany, 1 łyżkę soku z cytryny. Pierwszym krokiem jest rozpuszczenie żelatyny w kilku łyżkach zimnej wody i ugotowanie lukru z cukru i 3 łyżek wody. Następnie należy roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, po czym powoli dodawać do niej kakao i śmietanę. Do ubitych na sztywno białek trzeba dodać gorący lukier, rozpuszczoną czekoladę, żelatynę oraz sok z cytryny. Pianka powinna być przelana do salaterek oraz odstawiona do stężenia.
Wafelki z masą w czekoladzie
Alternatywą dla niedzielnego ciasta mogą być wafelki z masą, których przygotowanie trwa zaledwie kilkanaście minut. W tym celu potrzeba pół opakowania wafli tortowych, masę krówkową oraz 50 g gorzkiej czekolady. Wafle tortowe należy przełożyć gotową masą i pozostawić do zastygnięcia. Kolejnym krokiem jest roztopienie czekolady i posmarowanie nią wierzchu wafli. Po kilkunastu minutach przekąska jest gotowa do pokrojenia i podawania.
Przekąski z czekoladą przygotowuje się w zaledwie kilka minut, a ich niesamowity smak i aromat niemal natychmiast poprawia humor. Dlatego od czasu do czasu warto po nie sięgać bez wyrzutów sumienia.