Kuchnia

Ciasta na bazie warzyw najlepsze na lato

Napisany przez dawkawiedzy

Kulinarny sezon letni w pełni. Świeże warzywa i sezonowe owoce kuszą na straganach swoimi soczystymi kolorami i dorodnym wyglądem. Czasem nie sposób się im oprzeć. O ile warzywa perfekcyjnie wpasowują się w letnią dietetyczna kuchnię, tak owoce już niestety nie. Mamy dla Was propozycję przygotowania dwóch ciast na bazie warzyw: marchwi i szpinaku. Smak warzyw w tych ciastach jest minimalnie wyczuwalny, a dzięki nim stają się one lekkie, nowatorskie i z pewnością swoim smakiem zaskoczą naszych gości.

Ciasto ze szpinakiem

Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy:

  • 400 g mrożonego szpinaku

  • 1 granat

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 300 ml śmietany 30%

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 szklanka szklanka mąki krupczatki

  • 1 szklanka mąki tortowej

  • 3 duże jajka

  • 250 g cukru

  • 1 1/3 szklanki oleju

Kiedy już skomponujemy wszystkie składniki możemy zabrać się za pieczenie.

Zaczynamy od ciasta. W pierwszej kolejności powinniśmy rozmrozić nasz szpinak i wycisnąć go w dłoniach tak, aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach do momentu, kiedy cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy powoli olej do masy ciągle nie przerywając miksowania. Do ciasta dodajemy w kolejności przesiane oba rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie całość mieszamy. Na koniec dodajemy szpinak. Gotowe już ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto przez ok. godzinę w temperaturze 180C.

Masę do naszego ciasta przygotowujemy zaczynając od ubicia śmietanki na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.

Następnie z upieczonego już ciasta odcinamy górna jego część i rozdrabniamy ją na okruszki. Na ciasto wykładamy śmietankę, posypujemy okruszkami i całość dla lepszego efektu wizualnego posypujemy pestkami granatu.




Ciasto marchewkowe

Potrzebne składniki:

  • 3  marchewki

  • odrobina  bułki tartej

  • polewa czekoladowa  do dekoracji

  • odrobina skórki pomarańczowej

  • kilka kropel aromatu migdałowego

  • opakowanie przyprawy do piernika

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 4 jajka

  • 125 ml oleju

  • 200 g cukru

  • 340 g  mąki

  • odrobina  masła

W pierwszej kolejności ubijamy jajka z cukrem. Potem dodajemy oleju i dalej miksujemy. Do naszej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników dalej miksując aż do powstania jednolitej masy. Następnie dodajemy resztę składników ciągle mieszając. W kolejności najpierw po 1 łyżce, startej na małych oczkach marchewki, aromat migdałowy i odrobinę skórki pomarańczowej. Całość przelewamy do formy wysmarowanej wcześniej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Formę wkładamy do rozgrzanego do 175C piekarnika na ok. 50 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu, ciasto polewamy polewą czekoladową i czekamy aż zastygnie.

O autorze

dawkawiedzy

Spora dawka wiedzy, porad i inspiracji z dziedziny finansów, rodziny, pracy, kulinariów czy technologii.

Zostaw komentarz