Hobby i podróże

Co etykieta tequili mówi o niej samej?

Napisany przez dawkawiedzy

Tequila jest najbardziej znanym alkoholem wywodzącym się z Meksyku. Jej nazwa pochodzi od miasta Tequila, w którym zaczęto ją produkować. Sporządzana jest w dwóch głównych kategoriach, które różnią się procentową zawartością soku pochodzącego z niebieskiej agawy. Sprawdźmy zatem, jakie rodzaje tequili możemy spotkać na rynku.

Tequila 100% Agave

Ten rodzaj tequili zawsze zrobiony jest z 100% soku niebieskiej agawy i koniecznie musi być butelkowany na terenie Meksyku. Najczęściej spotykamy tego rodzaju Blanco, Reposado, lub Añejo, na których etykietach możemy odnaleźć oznaczenie “Tequila 100% de agave” lub “Tequila 100% puro de agave”.

Tequila Mixto


Mixto zrobione w Meksyku ma przynajmniej 60% soku z agawy niebieskiej. Pozostałe 40% fermentującego zacieru może pochodzić np. z cukru z trzciny cukrowej wymieszanej z wodą. Jeżeli tequila mixto nie jest butelkowana w USA, może zdarzyć się tak, że jej zawartość cukru z agawy spadnie, ale do poziomu nie mniejszego niż 51%.

Na etykietach ciężko znaleźć informacje, iż jest to tequila mixto. Jeżeli na butelce nie znajduje się napis: Tequila 100% Agave to możemy być pewni, że mamy do czynienia z tequilą mixto.

Ten rodzaj tequili dopuszcza 2 modyfikacje: koloryzacje karmelem oraz dodanie ekstraktu smakowego z dębu.


Tequila 100% Agave oraz tequila mixto to dwa główne rodzaje tego trunku, które dzieli się na następujące typy:



Blanco lub Silver

Jest to tradycyjna najbardziej znana tequila, która zapoczątkowała tą gałąź alkoholu. Butelkowana jest bezpośrednio po destylacji i jest przezroczysta, od tego jej nazwa. Odnaleźć w niej możemy wyraźny bukiet i smak agawy niebieskiej, a podawana jest zazwyczaj w ‘caballito’, które przypominają kieliszki do wódki. Jej smak jest bardzo mocny i wyraźny.

Oro lub Gold

Jest łagodniejsza w smaku tequilą od blanco ze względu na dodatki smakowe i barwniki, których celem jest złagodzenie ostrości alkoholu. Najpopularniejszym sposobem jest dodanie karmelu.

Reposado lub Rested

Również zrobione na bazie tequili blanco. Te natomiast trzyma się w tzw. „pipones”, dębowych beczkach min 2 miesiące do roku. Beczki te nadają Rested łagodnego smaku, przyjemnego bukietu i przyczyniają się do jego bladego koloru.

Añejo lub Aged

Ten rodzaj dojrzewa w beczułkach z białego dębu przez okres min 1 roku. Drewno dębowe wpływa zarówno na smak jak i na kolor tequili.

Reserva

Tequila Reserva jest alkoholem z najwyższej półki. Leżakuje ona nawet 8 lat zanim trafi na rynek. Warto zwrócić uwagę, że 8 lat w beczce w tak gorącym klimacie to naprawdę dużo.



O autorze

dawkawiedzy

Spora dawka wiedzy, porad i inspiracji z dziedziny finansów, rodziny, pracy, kulinariów czy technologii.

Zostaw komentarz