Zielona herbata posiada liczne właściwości lecznicze. Warto zdawać jednak sobie sprawę z tego, że istnieją jej liczne rodzaje, które różnią się wyglądem i smakiem.
Bancha
Jednym z rodzajów zielonej herbaty jest bancha. Powstaje ona z liści zbieranych późnym latem i jesienią. Dłuższy wzrost wpływa na to, że bancha zawiera mniej kofeiny, dzięki czemu można ją również pić przed snem. Ma ona wyrazisty, wyróżniający się smak. Posiada ona liczne właściwości lecznicze. Wspiera pracę metabolizmu, a także zapobiega powstawaniu próchnicy. Ponadto można z niej także przygotowywać okłady na ugryzienia owadów.
Sencha
Napar z senchy posiada zielono-złoty kolor. Posiada ona przeciwstarzeniowe właściwości. Oprócz do tego polecana jest do stosowania przez diabetyków, ponieważ pomaga w regulowaniu poziomu cukru we krwi. Regularnie spożywana pozwala na zachowanie atrakcyjnego wyglądu na długo.
Gyokuro
Ten rodzaj zielonej herbaty ma mocno zielony kolor i bardzo wyraźnie trawiasty smak. W Japonii pita jest tylko od święta i w ważne dni. Podobnie jak senchę, warto ją pić po posiłku, gdyż pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru. Wspiera również pracę układu krwionośnego i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.
Gunpowder
Oprócz standardowych właściwości zielonej herbaty, herbata gunpowder wpływa bardzo pozytywnie na układ immunologiczny. Dlatego też warto ją pić w okresie zimowym, kiedy organizm szybciej łapie infekcje.
Lung Ching
Herbata ta ma przyjemny, orzeźwiający smak, który komponuje się z dużą ilością dań. Jest ona bogata w witaminę C, katechiny i antyoksydanty, dzięki czemu ma silne właściwości przeciwstarzeniowe. Zmniejsza również poziom cholesterolu we krwi.
Jak pić zieloną herbatę?
Mimo, że istnieją różne rodzaje zielonej herbaty, to każde z nich powinno się spożywać regularnie. Tylko wtedy jest ona w stanie przynieść pozytywne efekty. Dobrze jest ją spożywać trzy razy dziennie przed posiłkami, albo w trakcie ich spożywania. Dopiero po jakimś czasie można zobaczyć efekty jej stosowania.