Zioła i przyprawy w kuchni są dla potraw tym czym zazdrość dla związku. Umiejętnie dozowane nadadzą każdemu daniu niepowtarzalny smak i aromat, ale mają tylko ich dodawać, a nie zdominować potrawę. Czy zioła i przyprawy to jedno i to samo, a nazwy można stosować zamiennie? I tak i nie. Zioła i przyprawy to dwie różne rzeczy, jednakże w języku potocznym stosuje się te nazwy zamiennie, chociaż jest to błędne rozróżnienie.
Zioła a przyprawy
Zioła to zazwyczaj wysuszone liście krzewów i roślin, często rosnące dziko. Można je w zasadzie uprawiać wszędzie. Zaliczamy do nich między innymi: liście laurowe, bazylie, majeranek czy tymianek. Przyprawy z kolei występują w różnych formach i kolorach, na przykład pod postacią owoców (papryka czerwona), korzenia (imbir), nasion (słonecznik), mineralną (sól). Za przyprawy uważa się też sproszkowane warzywa.
Właściwości ziół i przypraw oraz ich zastosowanie
Niżej opiszemy właściwości przypraw i ziół oraz ich najczęstsze zastosowanie. Wybierzemy najpopularniejsze produkty spotykane w polskich kuchniach.
Rozmaryn
Właściwości:
– obniża poziom cukru we krwi,
– poprawia procesy trawienne,
– łagodzi bóle żołądka,
– może korzystnie wpływać na wzrok,
– chroni przed wrzodami,
– obniża ryzyko depresji.
Zastosowanie:
– w kuchni śródziemnomorskiej,
– do przyprawiania drobiu, jagnięciny, warzyw, zup,
– często dodaje się go do wina bądź piwa dla wzbogacenia smaku.
Polecamy także-> ekologiczne zioła na różne dolegliwości
Oregano
Właściwości:
– działanie przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe,
– działanie antynowotworowe,
– poprawia trawienie,
– łagodzi kaszel i bóle zębów.
Zastosowanie:
– pieczywo,
– marynowane warzywa,
– mięsa i ryby
– pizza.
Cząber
Właściwości:
– poprawia trawienie,
– łagodzi bóle menstruacyjne
– wykazuje działania antygrzybiczne.
Zastosowanie:
– mięsa i ryby,
– gulasz,
– ciężkostrawne potrawy,
– sosy.
Majeranek
Właściwości:
– łagodzi kaszel i katar,
– poprawia procesy trawienne,
– podkręca metabolizm dzięki czemu korzystnie wpływa na odchudzanie,
– łagodzi nudności, także w okresie ciąży,
– afrodyzjak.
Zastosowanie:
– potrawy ciężkostrawne,
– wina,
– zupy,
– w diecie bezsolnej zamiast soli,
– smalec.
Tymianek
Właściwości:
– infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe,
– łagodzi bóle i kaszel,
– działa rozkurczowo,
– łagodzi stany zapalne i bóle reumatyczne,
– poprawia procesy trawienne.
Zastosowanie:
– warzywa,
– ryby,
– preparaty rozgrzewające,
– tłuste i ciężkostrawne potrawy.
Bazylia
Właściwości:
– stymuluje układ odpornościowy,
– oczyszcza nerki,
– korzystnie wpływa na układ trawienny i oddechowy,
– pobudza laktacje,
– obniża gorączkę.
Zastosowanie:
– syropy,
– olejki eteryczne,
– kuchnia włoska,
– kuchnia indyjska.
Estragon
Właściwości:
– działa moczopędnie,
– obniża poziom cholesterolu,
– działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze,
– wspomaga procesy trawienne.
Zastosowanie:
– owoce morza i ryby,
– mięsa,
– sałatki i duszone warzywa,
– zupy kremowe,
– sosy.
Kmin rzymski
Właściwości:
– podkręca metabolizm, dzięki czemu wspomaga odchudzanie,
– obniża poziom cholesterolu,
– pomaga w walce z anemią,
– obniża poziom cukru we krwi,
– ma korzystny wpływ na skórę.
Zastosowanie:
– przyprawa do mięs i ryb,
– zupy oraz gulasz,
– wypieki,
– dania strączkowe,
– alkohole,
– desery.
Pieprz cayenne
Właściwości:
– wspomaga odchudzanie,
– wspomaga leczenie nadciśnienia i choroby wrzodowej,
– łagodzi bóle reumatoidalne,
– wykazuje także działania antynowotworowe.
Zastosowanie:
– sosy i dresingi,
– zupy,
– różne gatunki mięsa i ryb,
– owoce morza,
– czekolada.
Kurkuma
Właściwości:
– działanie przeciwzapalne,
– działanie antywirusowe i antynowotworowe,
– działa oczyszczająco,
– poprawia procesy trawienne.
Zastosowanie:
– kuchnia indyjska,
– dania wysokobiałkowe,
– barwnik do makaronu i ciast,
– ciężkostrawne potrawy,
– domowe maseczki.
Kolendra
Właściwości:
– niestrawność,
– walca z pasożytami,
– łagodzi bóle brzucha,
– zwiększa apetyt.
Zastosowanie
– ryby i mięsa,
– ciasta i desery,
– olejki eteryczne,
– syropy.
Lubczyk
Właściwości:
– afrodyzjak,
– wpływa moczopędnie i oczyszcza nerki,
– reguluje procesy trawienne,
– zwalczanie infekcji oddechowych.
Zastosowanie:
– ciężkostrawne potrawy,
– zupy,
– sosy,
– nalewki.
Imbir
Właściwości:
– działa rozgrzewająco,
– wspomaga odchudzanie,
– niweluje mdłości,
– łagodzi bóle i migreny.
Zastosowanie:
– napoje,
– syropy,
– w formie naturalnej do ssania.
Cynamon
Właściwości:
– wspomaga odchudzanie,
– działa przeciwzapalnie,
– korzystny wpływ na skórę,
– wspomaga walkę z przeziębieniem.
Zastosowanie:
– ciasta i desery,
– napoje,
– mięsa i ryby,
– marmolady i dżemy.
Gałka muszkatołowa
Właściwości:
– wspomaga procesy trawienne,
– może mieć działanie halucynogenne (w przypadku użycia dużych ilości).
Zastosowanie:
– mięsa, szczególnie kiełbasy,
– pasztety,
– grzane wino,
– ciasta.
Goździki
Właściwości:
– niweluje nieświeży oddech,
– działanie przeciwbólowe,
– obniża poziom cholesterolu,
– leczenie przeziębienia.
Zastosowanie:
– napoje alkoholowe i zwykłe,
– sosy,
– mięsa,
– pasztety,
– zupy.
Liść laurowy
Właściwości:
– korzystnie wpływa na skórę i włosy,
– obniża poziom cukru,
– działanie przeciwzapalne.
Zastosowanie:
– Zupy,
– mięsa i ryby,
– napary.