Czerwiec to idealny moment na rozpoczęcie sezonu grillowego! W ogrodzie, na działce, nad rzeką – w weekend majowy możliwości jest wiele. Tak samo jak przepisów na pyszne potrawy z grilla. Podpowiadamy 5 najlepszych przepisów na grill party – od ulubionej przez wszystkich karkówki, przez warzywa, aż po grillowane desery!
Grillowanie, czyli opiekanie jedzenia nad ogniem lub żarem, znane było już w okresie prehistorycznym, ale największą popularność zyskało po II wojnie światowej, kiedy wszyscy pokochaliśmy wyjazdy za miasto. I nic dziwnego – kto nie lubi wyrwać się choćby na kilka godzin relaksu na świeżym powietrzu? A do tego można jeszcze zjeść coś pysznego! Kiedy nadchodzi długi weekend, z pomocą przychodzi grill ogrodowy, koc, papierowe talerzyki i już można cieszyć się słońcem i pysznym jedzeniem!
Co na grilla? Oto kilka sprawdzonych pyszności dla każdego:
-
Karkówka z grilla – sekret tkwi w marynacie
Dobra polska wieprzowina, to grillowy hit! Jej przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy tylko pomyśleć o nim dzień wcześniej, bo karkówka musi się dobrze zamarynować. Wtedy jest krucha i nabiera wyjątkowego smaku. A jakie składniki najbardziej lubi karkówka na grilla? Miód i musztardę – to podstawa niemal każdej dobrej marynaty.
Przepis na karkówkę marynowaną w miodzie
Składniki:
- 0,5 kg karkówki – przerośniętej, ale niezbyt tłustej
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę lub posiekanego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- pół łyżeczki soli
Karkówkę kroimy w plastry grubości 1,5-2 cm i delikatnie nakłuwamy na całej powierzchni – można to zrobić widelcem lub specjalnym nakłuwaczem do mięsa.
Do miski wlewamy olej, najlepiej rzepakowy, który jest zdrowy i nie pali się w wysokich temperaturach. Do grillowania nigdy nie używamy oliwy z oliwek, która źle znosi smażenie i może zepsuć smak potraw z grilla!
Olej łączymy z musztardą, miodem, czosnkiem i przyprawami – mieszamy dokładnie.
Następnie każdy plaster karkówki wkładamy do marynaty i nacieramy.
Miskę z marynatą i kawałkami mięsa przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Jednak najlepsze efekty daje marynowanie mięsa przez całą noc.
Dobrze jest co jakiś czas przemieszać karkówkę z przyprawami, ale nie jest to konieczne.
Plastry wieprzowiny wyciągamy z marynaty wprost na mocno rozgrzanego grilla i smażymy 5-7 minut z każdej strony.
Po usmażeniu dobrze jest odłożyć mięso na kilka minut na papierowy ręcznik, żeby obciekło z tłuszczu i „odpoczęło”. Będzie wtedy bardziej kruche i smaczne.
-
Szaszłyki na grilla – kolorowa mieszanka smaków
Szaszłyki to jedne z najpopularniejszych dań na grilla. Prawdopodobnie dlatego, że można je zrobić z niemal wszystkiego i są wyjątkowo proste w przygotowaniu. Na szaszłyk, czyli metalowy lub drewniany szpikulec, można nadziać kawałki mięsa, twardych warzyw, a nawet niektórych serów i owoców. Doprawione odpowiednimi przyprawami, kuszą kolorami i aromatem.
Przepis na szaszłyki z kurczaka z warzywami
Składniki:
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 2 małe cukinie
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 400 g pieczarek
- 1 duża czerwona cebula
- 3 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy po pół łyżeczki: sól, pieprz czarny, suszone oregano, ostra papryka, suszony tymianek
Kurczaka oczyszczamy i kroimy w większą kostkę. Warzywa kroimy tak, aby uzyskać dość duże kawałki – cebulę na ósemki, paprykę w dużą kostkę, cukinie w grube plastry, pieczarki zostawiamy w całości lub jeśli są duże to dzielimy na połówki.
Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę i dodajemy do miski z olejem. Wsypujemy pozostałe przyprawy i mieszamy.
Kurczaka z warzywami dodajemy do marynaty i nacieramy nią składniki szaszłyków.
Mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków naprzemiennie z papryką, cebulą, pieczarkami i cukinią.
Smażymy na dobrze rozgrzanym grillu przez ok. 10-15 minut, co jakiś czas obracając, aż kurczak będzie gotowy.
Pstrąg grillowany w całości – prosto i pysznie
Już od kilku lat, w sezonie grillowym, możemy bez problemu kupić wypatroszoną rybę w całości – nawet w supermarketach. Ogromną popularnością cieszy się pstrąg, który jest naszą rodzimą rybą. Świetnie nadaje się do grillowania, bo jego mięso jest zwarte, a rozmiary pozwalają na to, by położyć go w całości na ruszcie. Ale przede wszystkim jest pyszny! Nie warto zalewać go ciężkimi marynatami lub łączyć z intensywnymi aromatami, które mogą przytłoczyć jego wyjątkowy smak. Dlatego proponujemy prosty i najlepszy przepis na aromatycznego pstrąga z grilla.
Przepis na pstrąga z grilla w całości
Składniki:
- 2 nieduże wypatroszone pstrągi
- 1 duża cytryna
- mały pęczek koperku
- mały pęczek pietruszki
- sól i pieprz
Ryby dokładnie myjemy i osuszamy.
Cytrynę myjemy szczoteczką i kroimy na półplasterki, a koperek i pietruszkę dzielimy na mniejsze gałązki, ale nie siekamy.
Pstrąga oprószamy solą i pieprzem z każdej strony, również wewnątrz i delikatnie nacieramy.
Do środka każdej ryby wkładamy po kilka gałązek koperku i pietruszki oraz plastrów cytryny – powinny one wypełniać rozcięcie pstrąga w całości.
Każdą rybę wkładamy w specjalną siatkę do grillowania ryb lub jeśli takiej nie mamy, owijamy pstrąga szczelnie folią aluminiową, tworząc coś w rodzaju torebki.
Rybę grillujemy po ok. 8 minut z każdej strony na bardzo gorącym grillu.
Dowiedz się jak dobrać wino na grila – sprawdź ofertę na wybieramwino.pl
-
Bakłażany i cukinie z grilla – wegetariańskie smakołyki
Nie samym mięsem grillowanie stoi! Bardzo dużo warzyw nadaje się do samodzielnego grillowania – na aluminiowych tackach można podpiekać pomidory, paprykę, plastry cukinii, bakłażanów, cebulę i wiele innych pyszności. Korzystając z majowego weekendu warto skusić się też na całe dania, które można przygotować na grillu.
Przepis na faszerowane bakłażany na grilla
Składniki:
- 2 niewielkie bakłażany lub młode cukinie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- kostka sera feta (w wersji wegańskiej – tofu)
- mały pęczek pietruszki
- sól i pieprz
Bakłażany lub cukinie po umyciu przekrajamy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ. Jeśli są w nim pestki to się ich pozbywamy, a pozostały kroimy w kostkę.
Wydrążone warzywa oprószamy solą i odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie osuszamy je ręcznikiem papierowym. W ten sposób wyciągamy z bakłażanów lub cukinii nadmiar wody.
Posiekane cebulę, czosnek i paprykę podsmażamy na odrobinie oleju razem z resztą miąższu. Można też wrzucić je na aluminiową tackę i obsmażyć na grillu.
Miseczki z bakłażanów i cukinii wypełniamy farszem warzywnym, pokrojoną w drobną kostkę fetą i posiekaną pietruszką. Doprawiamy solą i pieprzem, a całość owijamy w folię aluminiową.
Faszerowane warzywa grillujemy przez 20-30 minut, aż zmiękną i skórka się przypiecze.
-
Sałatka na grilla – chrupiąca i szybka
Do każdego kawałka mięsa z grilla niezbędny jest dodatek w postaci sałatki! Ale, że na łonie natury niekoniecznie mamy ochotę na mozolne krojenie i mieszanie, musi ona być tak szybka i prosta, aby dało się ją przygotować w kilka minut przed wyjściem z domu i zabrać ze sobą w pojemniku. Warto skorzystać w pierwszych w tym sezonie pomidorów dojrzewających w słońcu i to z nich uczynić gwiazdę wiosenno-letniej sałatki.
Przepis na szybką sałatkę do grilla
Składniki:
- 0,5 kg pomidorów
- pół cebuli
- pęczek szczypiorku
- 2 ogórki kiszone
- 200 ml śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
Pomidory kroimy w ćwiartki, cebulę i szczypiorek drobno siekamy, a ogórki kroimy w małą kostkę.
Warzywa mieszamy i doprawiamy. Przed podaniem dodajemy śmietanę lub jogurt i jeszcze raz mieszamy.
Udanego grillowania!