Kuchnia

5 sprawdzonych przepisów na udanego grilla z przyjaciółmi

przepisy na grilla
Napisany przez dawkawiedzy

Czerwiec to idealny moment na rozpoczęcie sezonu grillowego! W ogrodzie, na działce, nad rzeką – w weekend majowy możliwości jest wiele. Tak samo jak przepisów na pyszne potrawy z grilla. Podpowiadamy 5 najlepszych przepisów na grill party – od ulubionej przez wszystkich karkówki, przez warzywa, aż po grillowane desery!

 

 

Grillowanie, czyli opiekanie jedzenia nad ogniem lub żarem, znane było już w okresie prehistorycznym, ale największą popularność zyskało po II wojnie światowej, kiedy wszyscy pokochaliśmy wyjazdy za miasto. I nic dziwnego – kto nie lubi wyrwać się choćby na kilka godzin relaksu na świeżym powietrzu? A do tego można jeszcze zjeść coś pysznego! Kiedy nadchodzi długi weekend, z pomocą przychodzi grill ogrodowy, koc, papierowe talerzyki i już można cieszyć się słońcem i pysznym jedzeniem!

 

Co na grilla? Oto kilka sprawdzonych pyszności dla każdego:

 

  1. Karkówka z grilla – sekret tkwi w marynacie

 

Dobra polska wieprzowina, to grillowy hit! Jej przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy tylko pomyśleć o nim dzień wcześniej, bo karkówka musi się dobrze zamarynować. Wtedy jest krucha i nabiera wyjątkowego smaku. A jakie składniki najbardziej lubi karkówka na grilla? Miód i musztardę – to podstawa niemal każdej dobrej marynaty.

Przepis na karkówkę marynowaną w miodzie

Składniki:

  • 0,5 kg karkówki – przerośniętej, ale niezbyt tłustej
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę lub posiekanego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki soli

Karkówkę kroimy w plastry grubości 1,5-2 cm i delikatnie nakłuwamy na całej powierzchni – można to zrobić widelcem lub specjalnym nakłuwaczem do mięsa.

Do miski wlewamy olej, najlepiej rzepakowy, który jest zdrowy i nie pali się w wysokich temperaturach. Do grillowania nigdy nie używamy oliwy z oliwek, która źle znosi smażenie i może zepsuć smak potraw z grilla!

Olej łączymy z musztardą, miodem, czosnkiem i przyprawami – mieszamy dokładnie.

Następnie każdy plaster karkówki wkładamy do marynaty i nacieramy.

Miskę z marynatą i kawałkami mięsa przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Jednak najlepsze efekty daje marynowanie mięsa przez całą noc.

Dobrze jest co jakiś czas przemieszać karkówkę z przyprawami, ale nie jest to konieczne.

Plastry wieprzowiny wyciągamy z marynaty wprost na mocno rozgrzanego grilla i smażymy 5-7 minut z każdej strony.

Po usmażeniu dobrze jest odłożyć mięso na kilka minut na papierowy ręcznik, żeby obciekło z tłuszczu i „odpoczęło”. Będzie wtedy bardziej kruche i smaczne.

 

  1. Szaszłyki na grilla – kolorowa mieszanka smaków

 

Szaszłyki to jedne z najpopularniejszych dań na grilla. Prawdopodobnie dlatego, że można je zrobić z niemal wszystkiego i są wyjątkowo proste w przygotowaniu. Na szaszłyk, czyli metalowy lub drewniany szpikulec, można nadziać kawałki mięsa, twardych warzyw, a nawet niektórych serów i owoców. Doprawione odpowiednimi przyprawami, kuszą kolorami i aromatem.

Przepis na szaszłyki z kurczaka z warzywami

Składniki:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 2 małe cukinie
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 400 g pieczarek
  • 1 duża czerwona cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy po pół łyżeczki: sól, pieprz czarny, suszone oregano, ostra papryka, suszony tymianek

Kurczaka oczyszczamy i kroimy w większą kostkę. Warzywa kroimy tak, aby uzyskać dość duże kawałki – cebulę na ósemki, paprykę w dużą kostkę, cukinie w grube plastry, pieczarki zostawiamy w całości lub jeśli są duże to dzielimy na połówki.

Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę i dodajemy do miski z olejem. Wsypujemy pozostałe przyprawy i mieszamy.

Kurczaka z warzywami dodajemy do marynaty i nacieramy nią składniki szaszłyków.

Mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków naprzemiennie z papryką, cebulą, pieczarkami i cukinią.

Smażymy na dobrze rozgrzanym grillu przez ok. 10-15 minut, co jakiś czas obracając, aż kurczak będzie gotowy.

 



  1. Pstrąg grillowany w całości – prosto i pysznie

 

Już od kilku lat, w sezonie grillowym, możemy bez problemu kupić wypatroszoną rybę w całości – nawet w supermarketach. Ogromną popularnością cieszy się pstrąg, który jest naszą rodzimą rybą. Świetnie nadaje się do grillowania, bo jego mięso jest zwarte, a rozmiary pozwalają na to, by położyć go w całości na ruszcie. Ale przede wszystkim jest pyszny! Nie warto zalewać go ciężkimi marynatami lub łączyć z intensywnymi aromatami, które mogą przytłoczyć jego wyjątkowy smak. Dlatego proponujemy prosty i najlepszy przepis na aromatycznego pstrąga z grilla.

Przepis na pstrąga z grilla w całości

Składniki:

  • 2 nieduże wypatroszone pstrągi
  • 1 duża cytryna
  • mały pęczek koperku
  • mały pęczek pietruszki
  • sól i pieprz

Ryby dokładnie myjemy i osuszamy.

Cytrynę myjemy szczoteczką i kroimy na półplasterki, a koperek i pietruszkę dzielimy na mniejsze gałązki, ale nie siekamy.

Pstrąga oprószamy solą i pieprzem z każdej strony, również wewnątrz i delikatnie nacieramy.

Do środka każdej ryby wkładamy po kilka gałązek koperku i pietruszki oraz plastrów cytryny – powinny one wypełniać rozcięcie pstrąga w całości.

Każdą rybę wkładamy w specjalną siatkę do grillowania ryb lub jeśli takiej nie mamy, owijamy pstrąga szczelnie folią aluminiową, tworząc coś w rodzaju torebki.

Rybę grillujemy po ok. 8 minut z każdej strony na bardzo gorącym grillu.

 

  1. Bakłażany i cukinie z grilla – wegetariańskie smakołyki

 

Nie samym mięsem grillowanie stoi! Bardzo dużo warzyw nadaje się do samodzielnego grillowania – na aluminiowych tackach można podpiekać pomidory, paprykę, plastry cukinii, bakłażanów, cebulę i wiele innych pyszności. Korzystając z majowego weekendu warto skusić się też na całe dania, które można przygotować na grillu.

Przepis na faszerowane bakłażany na grilla

Składniki:

  • 2 niewielkie bakłażany lub młode cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • kostka sera feta (w wersji wegańskiej – tofu)
  • mały pęczek pietruszki
  • sól i pieprz

Bakłażany lub cukinie po umyciu przekrajamy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ. Jeśli są w nim pestki to się ich pozbywamy, a pozostały kroimy w kostkę.

Wydrążone warzywa oprószamy solą i odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie osuszamy je ręcznikiem papierowym. W ten sposób wyciągamy z bakłażanów lub cukinii nadmiar wody.

Posiekane cebulę, czosnek i paprykę podsmażamy na odrobinie oleju razem z resztą miąższu. Można też wrzucić je na aluminiową tackę i obsmażyć na grillu.

Miseczki z bakłażanów i cukinii wypełniamy farszem warzywnym, pokrojoną w drobną kostkę fetą i posiekaną pietruszką. Doprawiamy solą i pieprzem, a całość owijamy w folię aluminiową.

Faszerowane warzywa grillujemy przez 20-30 minut, aż zmiękną i skórka się przypiecze.

  1. Sałatka na grilla – chrupiąca i szybka

Do każdego kawałka mięsa z grilla niezbędny jest dodatek w postaci sałatki! Ale, że na łonie natury niekoniecznie mamy ochotę na mozolne krojenie i mieszanie, musi ona być tak szybka i prosta, aby dało się ją przygotować w kilka minut przed wyjściem z domu i zabrać ze sobą w pojemniku. Warto skorzystać w pierwszych w tym sezonie pomidorów dojrzewających w słońcu i to z nich uczynić gwiazdę wiosenno-letniej sałatki.

Przepis na szybką sałatkę do grilla

Składniki:

  • 0,5 kg pomidorów
  • pół cebuli
  • pęczek szczypiorku
  • 2 ogórki kiszone
  • 200 ml śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku

Pomidory kroimy w ćwiartki, cebulę i szczypiorek drobno siekamy, a ogórki kroimy w małą kostkę.

Warzywa mieszamy i doprawiamy. Przed podaniem dodajemy śmietanę lub jogurt i jeszcze raz mieszamy.

 

Udanego grillowania!



O autorze

dawkawiedzy

Spora dawka wiedzy, porad i inspiracji z dziedziny finansów, rodziny, pracy, kulinariów czy technologii.

Zostaw komentarz