Gdy słońce powoli, jakby ze znudzeniem chowa się za horyzontem, a ulubiona whisky zaczyna kłuć gardło przydałby się nowy pomysł na drinka, który pozwoli nam unieść się nad ziemią i zapomnieć o otaczającej nas szarej rzeczywistości. Z pewnością dobrym kandydatem na to stanowisko nie jest whisky z colą: ten dobry, lecz oklepany napój lepiej pozostawić na bardziej przyziemne okazje. Jednak co w zamian? Na to pytanie postaramy się znaleźć odpowiedź w tym krótkim poradniku.
Chivas Pure
Składniki:
- 40ml Chivas Regal 12-letni
- kruszony lód
- owoce sezonowe
Chivas Pure to koktajl podawany na kruszonym lodzie. Do szklanki typu Short wsypać należy lód i zalać 12-letnią wykwintną whisky Chivas Regal. Całość udekorować owocami sezonowymi, takimi jak dostojne czerwone winogrona lub jeżyny: ich ilość zależy od osobistych preferencji. Owoce nie tylko będą świetnie wyglądać, dekorując nasz napój, ale również zapewnią niepowtarzalne doznania smakowe.
Chivas Prince
Składniki:
- cząstka jabłka
- 40ml Chivas Regal 12-letni
- 15ml syropu z białego bzu
- 10ml soku cytrynowego
- 100ml soku jabłkowego z Antonówki
- łyżeczka barowa cukru waniliowego
Na początku należy wymieszać cukier waniliowy z wykwintną whisky Chivas Regal. Po dodaniu pozostałych składników należy wsypać koski lodu, zaś całość dopełnić soczystym sokiem z Antonówki. Całość wymieszać i udekorować ćwiartka jabłka. Drink ten jest doskonały dla tych, którzy potrafią docenić smak doskonałego alkoholu, jak i aromat świeżych jabłek, zebranych świeżo z sadu.
Chivas Gallantry
Składniki:
- 40ml Chivas Regal 12-letni
- 50ml soku z różowego grejpfruta
- 10ml miodu
- 2-3 krople Angostura Bitters
- kostki lodu
Płynny miód należy zmieszać z whisky Chivas Regal i dodać do tego kostki lodu. Całość dopełnić różowym sokiem grejpfrutowym oraz udekorować skórką z tego owocu. Chivas Gallantry idealnie wpasuje się w gusta tych, którzy uwielbiają delikatną gorycz grejpfruta.