Zdrowie i uroda

Jak dopasować odpowiednią biżuterię do kobiecej sylwetki?

Napisany przez dawkawiedzy

W sklepach jubilerskich aż uginają się półki od najróżniejszych kategorii biżuterii, jednak coraz więcej osób docenia rękodzieła, co oznacza, że biżuteria hand made wkracza ponownie do sklepów. Biżuteria sztuczna nadal prężnie się rozwija i często to właśnie ona staje się pomysłem na prezent dla bliskiej osoby. Nawet już w hipermarketach można kupić bez problemu najwymyślniejsze świecidełka. Jednak, aby biżuteria dobrze się komponowała i podkreślała kobiecy urok, musi być odpowiednio dobrana do użytkowniczki.

Dobieranie biżuterii do sylwetki

Wybierając dla kogoś biżuterię na prezent, powinniśmy zwrócić uwagę na kobiecą sylwetkę. Do pań filigranowych najlepiej pasuje biżuteria drobna i delikatna. Świetnie sprawdzą się tutaj krótkie naszyjniki, korale czy obroże. Zbyt masywne czy długie dodatki nie będą się dobrze prezentować u niskiej dziewczyny.

Kobiety mogące pochwalić się szczupłą sylwetką i wysokim wzrostem, zyskują charakteru dzięki dużym naszyjnikom i ekstrawaganckim zawieszkom. Biżuteria hand made jest dostępna w zestawie z pakowną torebką, co również pasuje takiemu typowi figury, a ponadto jest to bardzo funkcjonalny prezent. Z kolei kobiety o większych rozmiarach niezbyt dobrze wyglądają w zestawieniu z biżuterią na cienkim łańcuszku, który ginie na ich tle.

Zbyt długie korale przy obfitym biuście wcale nie wydobywają piękna właścicielki. Najlepiej kupować takiej osobie naszyjniki sięgające do maksymalnie połowy mostka. Zbyt krótka szyja lubi natomiast biżuterię w kształcie kolii lub obroży, delikatne korale i długie naszyjniki wydłużające optycznie szyję. Również kolczyki powinny swobodnie zwisać, ale unikać należy tych w kształcie koła.

Biżuteria hand made z filcu charakteryzuje się lekkością, więc nawet w przypadku długich kolczyków, nie będą one przeszkadzać użytkowniczce podczas noszenia ich na co dzień.

O autorze

dawkawiedzy

Spora dawka wiedzy, porad i inspiracji z dziedziny finansów, rodziny, pracy, kulinariów czy technologii.

Zostaw komentarz