Kuchnia

Jak zrobić pyszny mazurek wielkanocny?

mazurek wielkanocny
Napisany przez dawkawiedzy

Wielkanoc to czas, kiedy na naszych stołach królują pyszności. Niewątpliwie zaliczamy do nich mazurek, który oprócz sernika i drożdżowej babki króluje na naszych stołach w święta. Nie jest trudny do przygotowania, a smakuje doskonale.

Jak upiec mazurek wielkanocny?

Mazurek wielkanocny z kajmakiem na kruchym spodzie doskonale urozmaici nasz wielkanocny stół. Kruche ciasto to efekt chłodzenia w lodówce.

Do przygotowania kruchego ciasta będzie nam potrzebne dobre masło, drobny cukier do wypieków, żółtka jaj, a także przesiana mąka – najlepsza będzie krupczatka. Należy pamiętać o tym, że kruche ciasto nie lubi ciepła, dlatego powinniśmy je jak najszybciej zagnieść i włożyć do lodówki.

Składniki na mazurek

Na wielkanocny mazurek z kajmakiem będą potrzebne następujące składniki: trzy szklanki mąki, dwa żółtka, kostka schłodzonego masła, dwie łyżki śmietany, pół szklanki drobnego cukru lub cukru pudru, migdały, puszka masy krówkowej (kajmak możemy także zrobić sami), żurawina, opcjonalnie kilka łyżek ulubionego dżemu.



Jak zrobić kajmak?

Do zrobienia kajmaku potrzebna nam będzie: puszka niesłodzonego skondensowanego mleka, taka sama objętość cukru, łyżka masła, łyżeczka posiekanej wanilii lub cukier wanilinowy.

Niesłodzone mleko należy wlać do rondelka, wsypać cukier, a także dodać wanilię i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy masa lekko zgęstnieje, należy zdjąć ją z palnika i dodać masło i ucierać, aż ostygnie i zgęstnieje. Masa powinna mieć konsystencję budyniu i można ją dodać do naszego mazurka.

Przepis na mazurek wielkanocny z kajmakiem

Do masła pokrojonego w kostkę dodajemy przesianą mąkę, cukier, śmietanę oraz żółtka. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulkę i przykrywamy folią. Odstawiamy do lodówki na około godzinę.
Wyjmujemy i wykładamy ciastem prostokątną blachę. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i wkładamy ciasto na około 20 minut. Gdy ciasto jest rumiane, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Przygotowaną wcześniej masę kajmakową wylewamy na kruche ciasto i dekorujemy, na przykład migdałami, bakaliami, czy skórką pomarańczową.



O autorze

dawkawiedzy

Zostaw komentarz