Zdrowie i uroda

Reumatoidalne zapalenie stawów a dieta i rehabilitacja

Napisany przez dawkawiedzy
Reumatoidalne zapalenie stawów to ogólnoustrojowa choroba, której pierwsze i najwyraźniejsze objawy dotyczą układu ruchu. Rozwijający się w stawach proces zapalny, stopniowo prowadzi do coraz dotkliwszego upośledzenia codziennego funkcjonowania.

Czym jest reumatoidalne zapalenie stawów

Choroba ta dotyka najczęściej osób w wieku 40-50. To poważny problem, szczególnie, że chorują osoby stosunkowo młode, które najczęściej mają na utrzymaniu rodzinę. Dlatego tak ważne jest wczesne rozpoznanie choroby. Jedynie wtedy pacjent ma szanse wyzdrowieć, lub, przynajmniej, możliwie długo zachować zdolność do pracy i samodzielnego funkcjonowania. Co więcej możemy uczynić, aby pomimo dolegliwości takich jak: ból stawówporanna sztywność stawów i narastające upośledzenie układu ruchu, wspomóc medycynę? Czy można jakoś wpłynąć na spowolnienie rozwoju choroby lub ograniczyć szanse na jej wystąpienie?

 

Reumatoidalne zapalenie stawów a dieta

Choć choroby reumatoidalne od lat są szeroko badane, do dziś nie zostały dokładnie opisane ich przyczyny. Wiadomo, że nie tylko genetyka i predyspozycje immunologiczne mają znaczenie. Niezwykle istotne są też wiek, płeć oraz czynniki środowiskowe, do których należy także dieta. Na te ostatnie możemy mieć wpływ.

Prowadzone w ostatnich latach badania nad wpływem diety na przebieg choroby reumatoidalnej, wykazują znaczące różnice w samopoczuciu pacjentów w zależności od sposobu odżywiania. Osoby poddane diecie ubogiej w kalorie, oceniały swoje objawy, jako znacznie mniej nasilone. Z drugiej jednak strony dieta taka prowadzi do niedoboru pierwiastków śladowych i niedożywienia. To z kolei, może wiązać się z gorszą odpowiedzią pacjentów na leczenie i nasileniem negatywnych odczuć związanych z chorobą w późniejszym jej okresie. Dlatego przy takim sposobie odżywiania, niezwykle ważna jest suplementacja diety.



Z całą pewnością stwierdzić jednak można, że obawiając się, lub już chorując na Reumatoidalne Zapalenie Stawów, niezwykle skuteczną zmianą dietetyczną jest zwiększenie ilości kwasów Omega-3 i Omega-6 w codziennej diecie. Zatem produkty rybne, owoce morza, tran, mięczaki, olej z wiesiołka  i ogórecznika są jak najbardziej wskazane! Ograniczyć natomiast należy podaż kwasu arachidonowego, który znajduje się w czerwonym mięsie czy orzechach.



 

Rehabilitacja u osób z Reumatoidalnym Zapaleniem Stawów

W chorobach dotyczących układu ruchu, kluczową rolę odgrywa rehabilitacja. Nie inaczej jest w przypadku RZS. Poza leczeniem farmakologicznym i dietą, istotne jest ciągłe mobilizowanie chorych stawów i mięśni do utrzymania sprawności na wysokim poziomie. Dzisiejsze techniki terapeutyczne są bardzo skuteczne. Zestaw ściśle przygotowanych przez fizjoterapeutę ćwiczeń, uzupełnić można także przez zabiegi fizykoterapeutyczne. Zaleca się między innymi leczenie termiczne, np miejscowa krioterapia. Sztywność poranna u chorych regularnie ćwiczących z terapeutą jest łatwiejsza do opanowania, ból narasta wolniej, a przede wszystkim, unikamy w ten sposób istotnych powikłań, jak np. zaniki mięśni.

Obecnie osoby cierpiące na Reumatoidalne Zapalenie Stawów są grupą pacjentów, dla których służba zdrowia czyni najpotężniejsze wysiłki. Opracowano wytyczne pozwalające rozpoznawać chorobę na bardzo wczesnym etapie, a także wypracowano skuteczne programy leczenia. Jednak pamiętać należy, że najlepsze efekty uzyskuje się przy pomocy terapii skojarzonej. Medycyna nie jest cudotwórstwem. Zatem chcąc możliwie szybko osiągnąć poprawę swojego stanu zdrowia, trzeba lekom pomagać. Odpowiednia dieta i rehabilitacja znacznie podnoszą szanse chorych!




O autorze

dawkawiedzy

Zostaw komentarz