Hobby i podróże

Savoir-vivre z whisky w trzech prostych krokach

Napisany przez dawkawiedzy

Picie whisky jest rytuałem popularnym zarówno wśród przeciętnych ludzi, jak i filmowych bohaterów Hollywood. Niemal wszyscy od czasu do czasu delektują się tym trunkiem, jednak czy zadają sobie przy tym pytanie –  co z savoir-vivre? Od czego powinniśmy zacząć swoją przygodę z whisky? Jak uniknąć popełnienia faux pas przy delektowaniu się tym trunkiem?

Po pierwsze – zastawa

Podobnie jak przed piciem wina – pierwsze, o czym należy pomyśleć, to dobranie odpowiedniej zastawy. Niewątpliwie odpadają tradycyjne szklanki czy kieliszki – najlepiej wybrać szklanki przeznaczone do whisky.

 

Po drugie – przygotowanie whisky

Kiedy szklanki są już wybrane – czas na nalanie whisky do szklanki. Najlepiej nie przesadzić z jego ilością, aby nie utrudniło to lekkiego zakołysania trunkiem (tak jak robi się w przypadku wina). Kolejno czas na ocenę barwy trunku oraz dolanie kilku kropel wody.




 

Po trzecie – poznajmy zdanie ekspertów

Pijąc whisky, istotne jest, by pamiętać o rytuałach związanych z tym trunkiem. Kiedy wydaje się, że żadna książka czy strona internetowa nie odpowie na pytania związane z poprawnym piciem whisky, poradą służyć mogą profesjonalni eksperci do spraw etykiety. Eksperci od savoir-vivre wynajmowani są często przed istotnymi wydarzeniami, jak np. śluby czy wesela. Powoli przechodzi to z ekstrawagancji w dobry sposób na uniknięcie faux pas w tym istotnym momencie.

Zajmująca się zagadnieniem etykiety instytucja, której ufają istotne firmy (nie tylko w kwestiach alkoholowych) to Polska Akademia Protokołu i Etykiety, której prezesem jest obecnie Adam Jarczyński. Oprócz prowadzonych szkoleń, akademia odpowiada online na wszelkie wątpliwości dotyczące zarówno etykiety, jak i szeroko rozumianego savoir-vivre.




 

Co prezes PAPiE sądzi na temat picia whisky?

Pytanie na ten temat zadali mu czytelnicy magazynu Logo. Pan Jarczyński podkreśla istotę rozróżnienia szklanek: „O ile do whisky typu blended (mieszanej) nie jest wymagane szkło w kształcie tulipana i spokojnie można korzystać z tradycyjnych szklanek o grubym dnie, o tyle do single malta warto zaopatrzyć się w kieliszki typu snifters z cienkiego, absolutnie przezroczystego szkła. Dzięki nim – mają kształt tulipana i są podobne do tzw. koniakówek – będziemy mogli wyczuć aromat, zwany inaczej bukietem.”

O autorze

dawkawiedzy

Zostaw komentarz